Akcija prinesi male aparate

Akcija prinesi male aparate

Akcija prinesi male aparate je v zaključni fazi. V akciji se zbira delujoče in nedelujoče male aparate, računalnike in računalniško opremo ter TV/monitorje.

 

Akcija prinesi male aparate

Akcija prinesi male aparate
Akcija prinesi male aparate

Organizatorji obeležili dva mednarodna dneva: dan e-odpadkov in dan popravil AKCIJA PRINESI MALE APARATE V ZAKLJUČNI FAZI.

 Akcija »Prinesi male aparate«, ki poteka vse do 21. oktobra 2022 v Mestni občini Ljubljana, je v zadnji fazi. V akciji se zbira delujoče in nedelujoče male aparate, računalnike in računalniško opremo ter TV/monitorje. Nekatere od njih tudi za dobrodelni namen. V akciji sodeluje 27 ljubljanskih osnovnih šol, ki se potegujejo za obisk podpornika akcije in priljubljenega glasbenika Challeta Salleta. Omenjene šole so do sedaj zbrale že 8.500 kg malih aparatov (še delujočih in nedelujočih skupaj).

 

Mali aparati

Svoje male aparate pa lahko prispevajo tudi zainteresirani posamezniki. Slednji svoje male še delujoče aparate prinašajo na CPU Ljubljana, ZEOS, d.o.o. in Radio Ekspres. Izključno še delujoče računalnike in računalniško opremo zbirajo na sedežu Društva Duh časa. Nedelujoče male aparate pa na ZC Povšetova. Posamezniki so na teh lokacijah do danes zbrali že 2.670 kg vseh malih aparatov (še delujočih in nedelujočih skupaj).

 

Količina

Od vseh zbranih količin je še delujočih aparatov približno ena četrtina, aparate pa se zbira še vse do tega petka (21. oktobra). Podrobnosti glede lokacij in urnika posamezne zbirne točke se nahajajo na www.zeos.si.

 Društvo Duh časa bo poskrbelo za to, da bodo odšli vsi zbrani še delujoči računalniki varno v roke novim lastnikom, ki si jih sami težje privoščijo, Center ponovne uporabe Ljubljana bo postavil na police vse ostale še delujoče male aparate, nedelujoča oprema pa bo odšla v reciklažne obrate.

 

Aktivnosti na 5. mednarodni dan e-odpadkov in mednarodni dan popravil v Ljubljani

Pretekli petek, 14. oktobra 2022, so organizatorji akcije, družba ZEOS, d.o.o., na Kongresnem trgu v Ljubljani namenili številne zanimive aktivnosti mednarodnemu dnevu e-odpadkov, ki ga je letos že peto leto zapored organiziral WEEE forum. Na dogodku so na ogled postavili posebno multimedijsko vozilo E-transformer 2.0 z muzejem aparatov, retro igricami in poučnimi videoposnetki. Najmlajši so uživali v razstavljanju nedelujočih računalnikov na delavnici Šraufarija, tekmovali v tem, kdo ima najbolj mirno roko pri e-labirintu in poskušali poklicati domov nekoga z delujočega telefona na številčnico. V dopoldanskem času je dogodek obiskal tudi častni ambasador akcije Prinesi male aparate, župan Mestne občine Ljubljana, Zoran Janković, ki je s svojo prisotnostjo izkazal podporo akciji.

 

Društvo Duh časa

Prostovoljci Društva Duh časa (računalniki za socialno ogrožene) so na dogodku obiskovalcem prikazovali usposobljene še delujoče računalnike in ob koncu dneva izvedli tudi delavnico z naslovom Osnovna uporaba prenovljenega osebnega računalnika, na kateri so se prijavljeni udeleženci naučili osnov rokovanja z računalnikom ter domov tudi odnesli prenovljen računalnik.

 

Hišni servis Jurco

Hišni serviser Jurco je na Kongresnem trgu nudil brezplačno diagnostiko aparatov ter zainteresiranim obiskovalcem prikazal delovanje pomivalnega stroja ter se kasneje pridružil še nekaterim serviserjem na srečanju serviserjev v bližnji stavbi. Tam je bilo prisotnih 5 serviserjev iz Slovenije. Predstavljeni so jim bili dosedanji dosežki na področju projektnih aktivnosti servisiranja in ključne nove, ki jih je pripravilo podjetje ZEOS, d.o.o. v okviru projekta Life Spodbujamo e-krožno. Ena izmed glavnih aktivnosti je priprava pobude za pridobitev nacionalne poklicne kvalifikacije za serviserja električne opreme, pri čemer so vsi prisotni serviserji postali podporniki pobude. Poudarili so, da je pobuda prava smer in odpira možnosti povečanju števila popravil, saj trg dodatne usposobljene serviserje močno potrebuje. S to tematiko so lepo zaokrožili tudi vsebine mednarodnega dneva popravil oz. t.i. Repair day, ki je potekal le dan za mednarodnim dnevom e-odpadkov, torej v soboto.

 

Projekt SUSMAGPRO

Zanimive podatke in praktične prikaze s področja trajnih magnetov je na Kongresnem trgu obiskovalcem ponudil projekt SUSMAGPRO, Knjižnica REČI pa je z izmenjevalnico še delujočih aparatov in predstavitvijo izposoje stvari dodala element souporabe. Ni manjkal niti ljubljanski Center ponovne uporabe, ki je predstavljal stalne kotičke za oddajo še delujočih aparatov na Povšetovi in svojo trgovinico za ponovno uporabo.

 

Nagrada

Vsak, ki je prinesel še delujoči aparat, je bil tudi nagrajen. Dogodek so obiskali tudi številni vedoželjni osnovnošolci, ki so se ob koncu tudi fotografirali s fotostojnico in maskoto ECI-jem.

 

Akcija

Akcija Prinesi male aparate poteka v sklopu projekta Life Spodbujamo e-krožno pod sloganom #še sem uporaben (v sofinanciranju Ministrstva RS za okolje in prostor ter Evropske komisije). Akcijo organizira družba ZEOS, d.o.o. skupaj z Radiem Ekspres, Mestno občino Ljubljana, JP VOKA SNAGA d.o.o., Centrom ponovne uporabe Ljubljana in Društvom Duh časa (Računalniki za socialno ogrožene).

 

Še do konca tega tedna imate možnost, da v akciji sodelujete tudi vi!

Dodatne informacije: T: Urša Dolinšek, 01 235 52 55 / E: urska.dolinsek@zeos.si

 

Potrebujete našo pomoč?

TSD d.o.o., Maribor

Tel : 031 689 261 – Jani

Zbirni center :  Tržaška cesta 39, 2000 Maribor

Povezava do Google zemljevida : lokacija

Mail : jani@tsd-odpadki.si

Lahko se tudi dogovorimo, da pridemo do vas.

Spletna stran : tsd-odpadki.si

Naš slogan :

Vaše smeti – z nami,
za čisto okolje!

 

Mogoče vas zanima tudi :

 

Tema : Akcija prinesi male aparate

Akcija prinesi male aparate
Akcija prinesi male aparate
Akcija prinesi male aparate
Akcija prinesi male aparate
Rate this post