Kotiček za ponovno uporabo Murska Sobota

Kotiček za ponovno uporabo Murska Sobota

Kotiček za ponovno uporabo Murska Sobota je končno odprt.

 

Kotiček za ponovno uporabo Murska Sobota

Kotiček za ponovno uporabo Murska Sobota

Raziskave kažejo, da se med zbranimi e-odpadki nahaja 2% še delujočih aparatov in dobro je, da jih zajamemo, saj jim tako lahko podaljšamo njihovo življenjsko dobo. Družba ZEOS, d.o.o. v ta namen po Sloveniji postavlja kotičke za ponovno uporabo. Danes so uradno predali v uporabo enega na Zbirnem centru Murska Sobota skupaj s podjetjem SAUBERMACHER – KOMUNALA Murska Sobota d.o.o. Obenem so izvajalci napovedali tudi spremljevalne aktivnosti, s katerimi želijo spodbuditi vse občanke in občane k oddaji še delujočih aparatov v kotiček.

 

Predaja kotička za ponovno uporabo

Na Zbirnem centru Murska Sobota je bila danes uradna predaja kotička. Na srečanju so direktor lokalnega partnerja projekta SAUBERMACHER – KOMUNALA Murska Sobota d.o.o. Drago Dervarič in podžupanja Mestne občine Murska Sobota Bernardka Ružič skupaj z direktorjem družbe ZEOS d.o.o. Emilom Šehićem podpisali posebno listino, v kateri so se zavezali k skupnemu cilju – zbrati čim več aparatov, ki jih bodo lahko predali v ponovno uporabo.

 

Direktor ZEOS, d.o.o. Emil Šehić: »Potrošniška družba smo in proizvajamo vedno več e-odpadkov, vedno več je drobne elektronike, ki jo ljudje instinktivno kupujejo in zelo hitro zavržejo med odpadke. V preteklosti smo v sklopu projektov že poskrbeli za odpadno elektroniko z mrežo uličnih zbiralnikov, sedaj v sklopu novega projekta pa želimo zajeti tudi druge elemente krožnega gospodarstva. Veseli smo, da je bilo pri nas sicer tudi že prej nekaj infrastrukture za ponovno uporabo, ampak elektronika je vedno specifična zaradi tehnike in varnosti, zato smo sedaj postavili kotičke, ki so namenjeni prav še delujočim aparatom. Ne samo količine e-odpadkov, tudi ozaveščenost ljudi se je pri nas v zadnjih letih dvignila, zato mislim, da bodo kotiček ljudje lepo sprejeli.«

 

Direktor SAUBERMACHER – KOMUNALA Murska Sobota d.o.o. Drago Dervarič: »V podjetju Saubermacher-Komunala Murska Sobota »ustvarjamo zdravo okolje«. Tako se glasi naše poslanstvo. Ureditev kotička za ponovno uporabo štejemo za pomemben korak pri uresničevanju našega poslanstva. Verjamemo, da nam bo skupaj z obema partnerjema to uspevalo tudi v prihodnje.«

 

Kaj se zbira v kotičkih in kaj se zgodi z zbrano opremo

V kotičkih se zbira aparate, ki so delujoči in primerni za ponovno uporabo: belo tehniko – pralne stroje, hladilnike, pečice, male gospodinjske aparate, zabavno elektroniko – radie, zvočnike, LCD televizije in monitorje, svetila, računalniško opremo ter orodje za dom in vrt; skratka vse naprave, ki delujejo na elektriko ali baterije.

 

Predstavitveni VIDEO: Kotiček za ponovno uporabo skozi oči dveh zakoncev

 

Vse zbrane aparate na Zbirnem centru Murska Sobota bo skozi postopek priprave za ponovno uporabo preveril funkcionalnost in električno varnost projektni partner TSD d.o.o.. Vse primerne aparate boste lahko med drugim našli tudi v spletni trgovini na spletni strani www.zeos.si.

 

Kotičkov je po Sloveniji sedaj postavljenih sicer že preko 40, s postavitvijo pa družba še ni zaključila. Tudi vse njihove lokacije lahko najdete na spletnem zemljevidu na www.zeos.si, ki je pred kratkim postala prava spletna platforma krožnega gospodarstva.

 

Vabljeni vsi občanke in občani, da obiščete lokacijo rumenega kotička, prinesete svoj še delujoči aparat ter poskrbite, da bo dobil novega lastnika.

 

Dodatne informacije: Urša Dolinšek / T: 01 235 52 55 / E: urska.dolinsek@zeos.si / W: krozno.zeos.si

 

Organizatorji

Kotiček in akcija se izvajajo v sklopu projekta Life Spodbujamo e-krožno pod sloganom #Še sem uporaben! v organizaciji družbe ZEOS, d.o.o. s projektnima partnerjema Zbornico komunalnega gospodarstva pri GZS in podjetjem TSD, d.o.o. ter lokalnim partnerjem SAUBERMACHER – KOMUNALA Murska Sobota d.o.o.. Projekt je sofinanciran s strani Ministrstva za okolje in prostor RS ter Evropske komisije.

 

Vas zanima še :

Rate this post