Kotiček za ponovno uporabo na ZC Velenje

Kotiček za ponovno uporabo na ZC Velenje

Kotiček za ponovno uporabo na ZC Velenje. Velenje 15.06.2022 je začel delovati kotiček za ponovno uporabo. Super.

 

Kotiček za ponovno uporabo na ZC Velenje

Kotiček za ponovno uporabo na ZC Velenje

Raziskave kažejo, da se med zbranimi e-odpadki nahaja 2 % še delujočih aparatov in dobro je, da jih zajamemo, saj jim tako lahko podaljšamo njihovo življenjsko dobo. Družba ZEOS, d.o.o. v ta namen po Sloveniji postavlja kotičke za ponovno uporabo. Danes so enega uradno predali v uporabo, in sicer na Zbirnem centru Velenje, skupaj s PUP Subermacher d.o.o.. Obenem so izvajalci napovedali tudi zbiralno akcijo, s katero želijo spodbuditi vse občanke in občane k oddaji še delujočih aparatov v kotiček.

 

Predaja kotička za ponovno uporabo

Na Zbirnem centru Velenje je bila danes uradna predaja kotička. Na srečanju so predstavniki lokalnih partnerjev projekta in predstavniki občin podpisali posebno listino, v kateri so se zavezali k skupnemu cilju – zbrati čim več aparatov, ki jih bodo lahko predali v ponovno uporabo. Ob tem so nekateri od njih povedali :

 

Direktor ZEOS, d.o.o. Emil Šehić:

»Potrošniška družba smo in proizvajamo vedno več e-odpadkov, vedno več je drobne elektronike, ki jo ljudje instinktivno kupujejo in zelo hitro zavržejo med odpadke. V preteklosti smo v sklopu projektov že poskrbeli za odpadno elektroniko z mrežo uličnih zbiralnikov, sedaj v sklopu novega projekta pa želimo zajeti tudi druge elemente krožnega gospodarstva. Veseli smo, da je bilo pri nas sicer tudi že prej nekaj infrastrukture za ponovno uporabo, ampak elektronika je vedno specifična zaradi tehnike in varnosti, zato smo sedaj postavili kotičke, ki so namenjeni prav še delujočim aparatom. Ne samo količine e-odpadkov, tudi ozaveščenost ljudi se je pri nas v zadnjih letih dvignila, zato mislim, da bodo kotiček ljudje lepo sprejeli.«

 

Direktor PUP-Saubermacher d.o.o. Janez Herodež:

»Tudi v našem podjetju močno spodbujamo tako imenovano idejo in cilj  projekta Spodbujamo e-krožno. V želji, da omogočimo v čim večji meri našim občanom ponovno uporabo še delujočih električnih aparatov smo  pristopili v okviru projekta, ki ga vodi ZEOS, d.o.o, k ustanovitvi Kotička za ponovno uporabo. Na lokaciji ZC Velenje smo v te namene uredili primeren prostor, v katerem je organizirano vse potrebno, tako za oddajo aparatov, kot tudi v nadaljevanju za prevzem še delujočih aparatov. V želji, da se ta možnost čim bolj koristi in v smeri, da se čim manj še delujočih aparatov  preda med odpadke, vabimo občane, da v čim večji meri koristijo možnost ponovne uporabe še delujočih aparatov. Naš skupen cilj je spodbujati krožno gospodarstvo, kar pomeni tudi čim manj odpadkov, ki jih je potrebno predati v nadaljnje postopke predelave.«

 

Podžupanja Mestne občine Velenje Darinka Mravljak:

»Mestna občina Velenje se močno zaveda pomena pravilnega ravnanja z odpadki in upoštevanja petstopenjske hierarhije ravnanja z odpadki, pri kateri je ponovna uporaba na drugi najvišji stopnički ravnanja z odpadki, pred samo reciklažo. V ta namen smo že pred leti ustanovili Center ponovne uporabe, ki deluje v prostorih inkubatorja na Šaleški cesti. Kotiček ponovne uporabe električnih in elektronskih naprav je pomembna pridobitev, saj pomeni, da tovrstni aparati in naprave, ki še delujejo ali pa so potrebne samo manjšega popravila ali čiščenja in jih nekdo želi zamenjati z novim, ne bodo  le odpadek, ampak bodo s pomočjo tega kotička našle novega lastnika. Odpadki začnejo nastajati že v trgovini, potrošništvo samo, dobre reklamne kampanje in ugodne akcije nas včasih napeljejo k nakupu, za katerega se morda kmalu  izkaže, da je bil nepotreben, zato novi kotiček pozdravljamo in se podjetjem, ki so ga organizirali zahvaljujemo za realizacijo te ideje.«

 

Župan Občine Šoštanj Darko Menih:

»Ljudje smo potrošniško naravnani. Slogan #Še sem uporaben! kratko in učinkovito pove bistvo projekta Life Spodbujamo e-krožno. Povsem nepotrebno je, da stare še uporabne aparate zavržemo. Če jih mi ne želimo več, jih lahko podarimo. Nekomu drugemu bodo morda prišli še kako prav. Aparatu bomo podaljšali življenjsko dobo, nekoga pa razveselili. Tovrstni projekti so zato še kako pomembni in koristni. Pogosto niti ne pomislimo, da lahko pokvarjen aparat popravimo – takoj pomislimo, da potrebujemo novega. S tovrstnimi akcijami bomo vsi skupaj ozavestili, da lahko aparate uporabljamo dlje časa, kot si morda mislimo, in lahko tudi na tem področju začnemo razmišljati bolj trajnostno.«

 

Kaj se zbira v kotičkih in kaj se zgodi z zbrano opremo

V kotičkih se zbira aparate, ki so delujoči in primerni za ponovno uporabo: belo tehniko – pralne stroje, hladilnike, pečice, male gospodinjske aparate, zabavno elektroniko – radie, zvočnike, LCD televizije in monitorje, svetila, računalniško opremo ter orodje za dom in vrt; skratka vse naprave, ki delujejo na elektriko ali baterije.

Predstavitveni VIDEO: Kotiček za ponovno uporabo skozi oči dveh zakoncev

 

Vse zbrane aparate pod okriljem PUP Saubermacher d.o.o. bodo pregledali v procesu ponovne uporabe in jih predali nazaj v uporabo projektni partnerji. Vse primerne aparate boste lahko med drugim našli tudi v spletni trgovini na spletni strani www.zeos.si.

 

Kotičkov je po Sloveniji sedaj postavljenih sicer že 46, eden je že leto dni postavljen tudi v Centru ponovne uporabe v Velenju, s postavitvijo pa družba še ni zaključila. Tudi vse njihove lokacije lahko najdete na spletnem zemljevidu na www.zeos.si, ki je pred kratkim postala prava spletna platforma krožnega gospodarstva.

 

Akcija zbiranja še delujočih aparatov v vseh zbirnih centrih PUP Saubermacher d.o.o.

Med 20. in 30. junijem 2022 poteka na obeh zbirnih centrih PUP Saubermacher d.o.o. (Zbirni center Velenje in Zbirni center Podhom) zbiralna akcija še delujočih aparatov. Prvih 100, ki bodo na eno izmed lokacij v času njihovega uradnega delavnika prinesli vsaj en še delujoči aparat, bo nagrajenih.

Vabljeni vsi občanke in občani, da v naslednjih dveh tednih sodelujete v zbiralni akciji oz. tudi po njej prinesete svoj še delujoči aparat v kotiček na Zbirni center Velenje ter poskrbite, da bo dobil novega lastnika.

 

Dodatne informacije: Urša Dolinšek / T: 01 235 52 55 / E: urska.dolinsek@zeos.si / W: krozno.zeos.si

 

Organizatorji

Kotiček in akcija se izvajajo v sklopu projekta Life Spodbujamo e-krožno pod sloganom #Še sem uporaben! v organizaciji družbe ZEOS, d.o.o. s projektnima partnerjema Zbornico komunalnega gospodarstva pri GZS in podjetjem TSD, d.o.o. ter lokalnimi partnerji. Projekt je sofinanciran s strani Ministrstva za okolje in prostor RS ter Evropske komisije.

 

Kotiček za ponovno uporabo na ZC Velenje

Kotiček za ponovno uporabo na ZC Velenje

 

Potrebujete našo pomoč :

 

Rate this post