Koticek za ponovno uporabo v Idriji

Kotiček za ponovno uporabo v Idriji

Kotiček za ponovno uporabo v Idriji. Na Zbirnem centru Ljubevč je bila danes uradna predaja kotička. Na srečanju so direktorica Javnega podjetja Komunala Idrija d.o.o. in župana Občine Idrija in Občine Cerkno skupaj z direktorjem družbe ZEOS d.o.o. podpisali posebno listino, v kateri so se zavezali k skupnemu cilju – zbrati čim več aparatov, ki jih bodo lahko predali v ponovno uporabo.

 

Kotiček za ponovno uporabo v Idriji

Kotiček za ponovno uporabo v Idriji

Direktor ZEOS, d.o.o. Emil Šehić:

»Potrošniška družba smo in proizvajamo vedno več e-odpadkov, vedno več je drobne elektronike, ki jo ljudje instinktivno kupujejo in zelo hitro zavržejo med odpadke. V preteklosti smo v sklopu projektov že poskrbeli za odpadno elektroniko z mrežo uličnih zbiralnikov, sedaj v sklopu novega projekta pa želimo zajeti tudi druge elemente krožnega gospodarstva. Veseli smo, da je bilo pri nas sicer tudi že prej nekaj infrastrukture za ponovno uporabo, ampak elektronika je vedno specifična zaradi tehnike in varnosti, zato smo sedaj postavili kotičke, ki so namenjeni prav še delujočim aparatom. Ne samo količine e-odpadkov, tudi ozaveščenost ljudi se je pri nas v zadnjih letih dvignila, zato mislim, da bodo kotiček ljudje lepo sprejeli.«

 

Direktorica Javnega podjetja Komunala Idrija d.o.o. Brigita Šen Kreže:

Veseli nas, da je podjetje ZEOS prepoznalo Komunalo Idrija kot verodostojnega partnerja v tem zanimivem projektu postavitve kotičkov za oddajo še delujočih aparatov. Podporo temu projektu sprejemamo v smeri uresničevanja naših prizadevanj za izboljšanje ravnanj uporabnikov pri ločevanju (in ustvarjanju) odpadkov. Glede na družbo, ki je naravnana k veliki potrošnji, se namreč (še posebej določene vrste odpadkov) v zadnjih letih ne zmanjšujejo ali pa celo kopičijo. To velja tudi za odpadno električno in elektronsko opremo, ki je na našem območju zberemo okrog 90 ton letno. Tovrstna oprema se namreč danes menja pogosteje kot se je v preteklosti, saj je cenovno in tudi sicer bolj dostopna. Zavedamo se, da v bližnji prihodnosti ne moremo pričakovati spremembe trendov in bistvenega osipa teh količin. S tega vidika se zdi še pomembnejše uresničevanje novih pristopov za zmanjšanje odpadkov, med katere sodi tudi ta projekt, s katerim se bo še delujočim aparatom dala možnost, da dobijo novega lastnika, za kar gredo podjetju ZEOS vse pohvale. Zato navedeni projekt podpiramo – tako iz okoljskega, kot tudi ekonomsko-socialnega vidika. Uporabnike bomo spodbujali, da še delujoče in uporabne opreme ne uničijo, ampak jo prenesejo v ZC Ljubevč, s tem prispevajo k ponovni uporabi in daljši življenjski dobi izdelka. Prepričani smo, da bomo s skupnimi močmi v tem projektu uspešni.«

 

Župan Občine Idrija Tomaž Vencelj je povedal:

»V naši občini se veselimo pridobitve kot je kotiček za ponovno uporabo. Vedno iščemo nove poti, kako približati ponovno uporabo vsem občankam in občanom. Z društvom ŠENT smo v zaključni fazi vzpostavitve lokacije, ki bo še dodatno približala te aktivnosti vsem in želimo si medsebojnega povezovanja tudi v prihodnje.«

 

Župan Občine Cerkno Gašper Uršič je dodal:

»Kotiček za ponovno uporabo je še en premik v smeri, ki jo Občina Cerkno že vrsto let prakticira, saj smo zavezani k temu, da se računalniško opremo ponovno uporablja in tako zmanjšuje odpadna oprema. Kotiček je tako nadgradnja tega, kako zajeti še delujoče aparate, saj sicer e-odpadki iz leta v leto naraščajo.«

 

Kaj se zbira v kotičkih in kaj se zgodi z zbrano opremo

V kotičkih se zbira aparate, ki so delujoči in primerni za ponovno uporabo: belo tehniko – pralne stroje, hladilnike, pečice, male gospodinjske aparate, zabavno elektroniko – radie, zvočnike, LCD televizije in monitorje, svetila, računalniško opremo ter orodje za dom in vrt; skratka vse naprave, ki delujejo na elektriko ali baterije.

 

Predstavitveni VIDEO: Kotiček za ponovno uporabo skozi oči dveh zakoncev

 

»ALI VESTE, DA SE MED E-ODPADKI ZBEREJO TUDI ŠE DELUJOČI APARATI,

KI JIH ZA VEDNO IZGUBIMO?«

Raziskave kažejo, da se med zbranimi e-odpadki nahaja 2% še delujočih aparatov in dobro je, da jih zajamemo, saj jim tako lahko podaljšamo njihovo življenjsko dobo. Družba ZEOS, d.o.o. v ta namen po Sloveniji postavlja kotičke za ponovno uporabo. Danes so uradno predali v uporabo enega na Zbirnem centru Ljubevč skupaj z Javnim podjetjem Komunala Idrija d.o.o..

 

Vse zbrane aparate na Zbirnem centru Ljubevč bo skozi postopek priprave za ponovno uporabo preveril funkcionalnost in električno varnost projektni partner TSD d.o.o.. Vse primerne aparate boste lahko med drugim našli tudi v spletni trgovini na spletni strani www.zeos.si, kjer se nahaja tudi spletni zemljevid vseh kotičkov.

 

Vabljeni vsi občanke in občani, da obiščete lokacijo rumenega kotička, prinesete svoj še delujoči aparat ter poskrbite, da bo dobil novega lastnika.

 

Dodatne informacije:

Urša Dolinšek / T: 01 235 52 55 / E: urska.dolinsek@zeos.si / W: krozno.zeos.si

 

Organizatorji

Kotiček in akcija se izvajajo v sklopu projekta Life Spodbujamo e-krožno pod sloganom #Še sem uporaben! v organizaciji družbe ZEOS, d.o.o. s projektnima partnerjema Zbornico komunalnega gospodarstva pri GZS in podjetjem TSD, d.o.o. ter lokalnim partnerjem Javno podjetje Komunala Idrija d.o.o.. Projekt je sofinanciran s strani Ministrstva za okolje in prostor RS ter Evropske komisije.

 

Kotiček za ponovno uporabo v Idriji
Kotiček za ponovno uporabo v Idriji
Kotiček za ponovno uporabo v Idriji
Kotiček za ponovno uporabo v Idriji

 

TSD d.o.o.

Tel : 031 689 261 – Jani

Zbirni center :  Tržaška cesta 39, 2000 Maribor

Povezava do Google zemljevida : lokacija

Mail : jani@tsd-odpadki.si

Lahko se tudi dogovorimo, da pridemo do vas.

Spletna stran : tsd-odpadki.si

Naš slogan :

Vaše smeti – z nami,
za čisto okolje!

5/5 - (1 vote)