tri mesečna akcija

Pričenja se trimesečna akcija zbiranja še delujočih aparatov iz gospodinjstev v občinah Kamnik, Komenda, Pivka in Postojna

 

Publikus d.o.o. je skupaj z družbo ZEOS, d.o.o. v sklopu njihovega projekta Life Spodbujamo e-krožno z namenom, da se čim večim še delujočim aparatom, ki jih več ne potrebujete, podaljša njihovo življenjsko dobo, pripravil trimesečno akcijo zbiranja še delujočih aparatov iz gospodinjstev. Potekala bo v občinah Kamnik, Komenda, Postojna in Pivka – torej v občinah, kjer za ravnanje z odpadki skrbi podjetje Publikus. Poteka vse od 18. novembra 2023, ko se je pričel tudi Evropski teden zmanjševanja odpadkov, pa do 29. februarja 2024. Zbrane aparate bodo organizatorji poskušali vrnili v lokalno okolje s pomočjo partnerskih organizacij kot sta Depo, trgovino z rabljenimi in preoblikovanimi predmeti iz Vrhnike in Fundacija Vincenca Drakslerja so.p. iz Kranja ter drugih lokalnih organizacij, pri katerih se bo tekom izvajanja akcije pokazala potreba po aparatih iz ponovne uporabe.

Glede na študijo iz leta 2022, ki so jo razvili Inštitut ZN za izobraževanje in raziskovanje (UNITAR) in člani WEEE Foruma v 6 državah, tudi v Sloveniji, se v povprečnem gospodinjstvu nahaja 9 neuporabljenih, vendar delujočih naprav. Raziskave pa kažejo tudi, da se med zbranimi e-odpadki nahaja 2% še delujočih aparatov in dobro je, da jih zajamemo, saj jim tako lahko podaljšamo njihovo življenjsko dobo.

V akciji »od vrat do vrat« lahko sodeluje vsak občan zgoraj omenjenih občin, ki ima doma aparat, ki še deluje, a ga ne uporablja več in ne potrebuje ter bi ga želel oddati v uporabo komu drugemu, mu podaljšati življenje ter zmanjšati količino odpadkov. V akciji sodelujete tako, da izpolnite in oddate naročilnico (bodisi izpolnjeno naročilnico v prilogi, bodisi spletno naročilnico preko www.publikus.si in izjemoma tudi na telefonski številki 01 723 82 42), organizatorji akcije pa bodo nato po dogovoru z vsakim še delujoči aparat prevzeli na domu. Gre za enak način oddaje kot to že velja za naročilo brezplačnega odvoza kosovnih odpadkov.

Še delujoči aparati morajo biti takšni, da jih bo lahko uporabljala še druga oseba, aparate za oddajo pripravite na dan, ki ga boste dogovorili z administratorjem in ne prej, aparate odložite (če je le mogoče) na mesto, ki je zaščiteno pred zunanjimi vplivi (pod streho, nadstrešek, napušč, …). Prav tako je pomembno, da manjše aparate z dodatki (daljinec, kabel, nastavek) oddate v vrečki oz. drugi primerni embalaži (kartonska škatla, …).

 

Pridružite se zeleni akciji zbiranja še delujočih aparatov od vrat do vrat. Hvala, ker pomagate podaljševati uporabo aparatov.

Več informacij: 

www.publikus.si

www.zeos.si

tri mesečna akcija
tri mesečna akcija
Rate this post