Ljubljana

Kotiček za oddajo še delujočih aparatov na zbirnem centru Povšetova in centru ponovne uporabe Ljubljana

POSTAVITEV DVEH KOTIČKOV ZA ODDAJO ŠE DELUJOČIH APARATOV NA ZBIRNEM CENTRU POVŠETOVA IN 

CENTRU PONOVNE UPORABE LJUBLJANA

Raziskave kažejo, da se med zbranimi e-odpadki nahaja 2% še delujočih aparatov in dobro je, da jih zajamemo, saj jim tako lahko podaljšamo njihovo življenjsko dobo. Družba ZEOS, d.o.o. v ta namen po Sloveniji postavlja kotičke za ponovno uporabo. Dva so danes skupaj z JP VOKA SNAGA d.o.o. in Centrom ponovne uporabe Ljubljana predali v uporabo v Mestni občini Ljubljana. Na dogodku so organizatorji tudi spomnili na ljubljansko zbiralno akcijo »Prinesi male aparate«, ki je trenutno v polnem teku. Vse zbrane še delujoče aparate v obeh kotičkih in večji del še delujočih aparatov iz akcije bodo pregledovali v procesu ponovne uporabe in jih predajali nazaj v CPU Ljubljana, kjer bodo našli nove lastnike.

 

Predaja kotičkov za ponovno uporabo

Na Centru ponovne uporabe Ljubljana in Zbirnem centru Povšetova (lokaciji sta postavljeni ena poleg druge) je bila danes uradna predaja dveh kotičkov za ponovno uporabo, na kateri so predstavniki zgoraj omenjenih organizacij skupaj z podžupanom Mestne občine Ljubljana Dejanom Crnekom podpisali posebno listino, v kateri so se zavezali k skupnem cilju – zbrati čim več aparatov, ki jih bodo lahko predali v ponovno uporabo.

 

Direktor ZEOS, d.o.o. Emil Šehić je na dogodku povedal: »Potrošniška družba smo in proizvajamo vedno več e-odpadkov, vedno več je drobne elektronike, ki jo ljudje instinktivno kupujejo in zelo hitro zavržejo med odpadke. V preteklosti smo v sklopu projektov že poskrbeli za odpadno elektroniko z mrežo uličnih zbiralnikov, sedaj v sklopu novega projekta pa želimo zajeti tudi druge elemente krožnega gospodarstva. Veseli smo, da je bilo pri nas sicer tudi že prej nekaj infrastrukture za ponovno uporabo, ampak elektronika je vedno specifična zaradi tehnike in varnosti, zato smo sedaj postavili kotičke, ki so namenjeni prav še delujočim aparatom. Ne samo količine e-odpadkov, tudi ozaveščenost ljudi se je pri nas v zadnjih letih dvignila, zato mislim, da bodo kotiček ljudje lepo sprejeli.«

 

Direktor JP VOKA SNAGA d.o.o. Krištof Mlakar je ob predaji kotičkov zapisal (na dogodku je sicer podjetje predstavljal Jože Gregorič iz sektorja za odpadke): »Javna komunalna podjetja razpolagajo  s primarno infrastrukturo iz področja zbiranja odpadov. Pomembno je, da uporabnikom zagotovimo možnost oddaje še uporabnih električnih in elektronskih naprav v nadaljnjo rabo.  Znotraj prehoda družbe v krožno gospodarstvo je potrebno zagotoviti uporabnikom možnost predaje še delujočih kosov odpadne električne in elektronske opreme in tako krepiti aktivnosti v sklopih daljše rabe in  povečanja popravljivosti posameznih naprav. Tudi na tak način se bo krožno gospodarstvo udejanjilo in zagotovilo racionalnejšo rabo virov.«

 

Podžupan Mestne občine Ljubljana Dejan Crnek je na srečanju poudaril: »Za Mestno občino Ljubljana je vsaka aktivnost v smeri boljšega bivanja tisto kar dodaja kamenček  mozaiku strategije naše občine še iz obdobja predno smo postali zelena prestolnica leta 2016 oz. zaveze Zero Waste ter naše nove strategije o krožnem gospodarstvu. Vsaka taka aktivnost nam pomeni korak v smeri zaveze. V občini podpiramo take iniciative tudi zato, ker vemo, da jih izvajajo organizacije, ki delajo srčno. Take aktivnosti namreč ne prinašajo veliko dobičkov, prinašajo pa veliko zadovoljstvo.«

 

Direktorica CPU d.o.o., so.p. – PE Rogaška Slatina Marinka Vovk je sporočila ob podpisu: »Izpostavila bi pomen prednostnega reda ravnanja z odpadki, ki v ospredje postavlja pomen okoljskega ozaveščanja za preprečevanje nastajanja odpadkov in ponovno uporabe. S prevzemom še uporabne  električne in elektronske opreme iz kotička za ponovno uporabo bo vzpostavljen temeljni cilj krožnega gospodarstva, ki poleg varčevanja z viri in energijo omogoča zelena delovna mesta in vzpostavlja trajnostni model potrošnje.«

 

Predstavitveni VIDEO: Kotiček za ponovno uporabo skozi oči dveh zakoncev

 

Kotičkov je po Sloveniji sedaj postavljenih skupaj 64, s postavitvijo pa družba še ni zaključila. Vse njihove lokacije lahko najdete na spletnem zemljevidu na www.zeos.si, na kateri se lahko tudi najde aparate, ki so pripravljeni na ponovno uporabo in čakajo nove lastnike.

 

Kaj se zbira v kotičkih

 

Zbira se še delujoče aparate, ki so primerni za ponovno uporabo: bela tehnika – pralni stroji, hladilniki, pečice, mali gospodinjski aparati, zabavna elektronika – radio, zvočniki, LCD televizija in monitorji, svetila, računalniška oprema ter orodje za dom in vrt; skratka vse naprave, ki delujejo na elektriko ali baterije. Vse zbrane aparate tako v akciji (razen računalnikov) kot tudi kasneje kotičkih bodo pregledali v procesu ponovne uporabe in jih predali nazaj v CPU Povšetova, kjer bo aparat našel novega lastnika.

 

Vabljeni vsi občanke in občani, da obiščete Zbirni center Povšetova in Center ponovne uporabe Ljubljana ter oddate v enega od rumenih kotičkov svoj še delujoči aparat ter poskrbite, da bo dobil novega lastnika.

 

Akcija »Prinesi male aparate« v Ljubljani že v polnem teku

 

V akciji se bo zbiralo delujoče in nedelujoče male aparate, računalnike in računalniško opremo ter TV/monitorje. Nekatere od njih tudi za dobrodelni namen. Akcijo so organizatorji, družba ZEOS, d.o.o., poimenovali »Prinesi male aparate« in bo potekala med 1. in 21. oktobrom 2022. Pripravljajo jo skupaj z Radiem Ekspres, Mestno občino Ljubljana, JP VOKA SNAGA d.o.o., Centrom ponovne uporabe Ljubljana in Društvom Duh časa (Računalniki za socialno ogrožene). Njen častni ambasador je župan naše največje občine, g. Zoran Janković. V sklopu akcije bo organizirano zbiralo male aparate 27 prijavljenih ljubljanskih osnovnih šol, ki se bodo na ta način potegovale za 3 glavne nagrade – obisk podpornika akcije in priljubljenega glasbenika Challeta Salleta. Svoje male aparate bodo lahko akciji namenili tudi vsi posamezniki na šestih javnih zbirnih točkah (tudi na CPU Ljubljana in ZC Povšetova), kjer bodo za svoj trud prav tako nagrajeni. Društvo Duh časa bo poskrbelo za to, da bodo odšli vsi zbrani še delujoči računalniki varno v roke novim lastnikom, ki si jih sami težje privoščijo, Center ponovne uporabe Ljubljana bo postavil na police vse ostale še delujoče male aparate, nedelujoča oprema pa bo odšla v reciklažne obrate. Več informacij o akciji se nahaja na www.zeos.si.

 

Dodatne informacije: Urša Dolinšek / T: 01 235 52 55 / E: urska.dolinsek@zeos.si / W: www.zeos.si

 

Organizatorji

 

Kotički in akcija se izvajajo v sklopu projekta Life Spodbujamo e-krožno pod sloganom #Še sem uporaben! v organizaciji družbe ZEOS, d.o.o. s projektnima partnerjema Zbornico komunalnega gospodarstva pri GZS in podjetjem TSD, d.o.o. in lokalnima partnerjema JP VOKA SNAGA d.o.o. in CPU Ljubljana. Projekt je sofinanciran s strani Ministrstva za okolje in prostor RS ter Evropske komisije.

Ljubljana 1

Ljubljana 2

Ljubljana 3

Ljubljana 4

Ljubljana 5

 

TSD d.o.o.

Tel : 031 689 261 – Jani

Zbirni center :  Tržaška cesta 39, 2000 Maribor

Povezava do Google zemljevida : lokacija

Mail : jani@tsd-odpadki.si

Lahko se tudi dogovorimo, da pridemo do vas.

Spletna stran : tsd-odpadki.si

Naš slogan :

Vaše smeti – z nami,
za čisto okolje!

Rate this post