Koticek za ponovno uporabo v Vrhniki 3

Kotiček za ponovno uporabo v Vrhniki

POSTAVITEV KOTIČKA ZA ODDAJO ŠE DELUJOČIH APARATOV NA VRHNIKI

 

Raziskave kažejo, da se med zbranimi e-odpadki nahaja 2 % še delujočih aparatov in dobro je, da jih zajamemo, saj jim tako lahko podaljšamo njihovo življenjsko dobo. Družba ZEOS, d.o.o. v ta namen po Sloveniji postavlja kotičke za ponovno uporabo. Danes so enega uradno predali v uporabo, in sicer na Zbirnem centru Vrhnika skupaj s podjetjem Javno podjetje Komunalno podjetje Vrhnika, d.o.o..

 

Predaja kotička za ponovno uporabo

 

Na Zbirnem centru Vrhnika je bila danes uradna predaja kotička. Na srečanju so predstavniki lokalnih partnerjev projekta in predstavniki občin podpisali posebno listino, v kateri so se zavezali k skupnemu cilju – zbrati čim več aparatov, ki jih bodo lahko predali v ponovno uporabo.

 

Direktor ZEOS, d.o.o. Emil Šehić: »Potrošniška družba smo in proizvajamo vedno več e-odpadkov, vedno več je drobne elektronike, ki jo ljudje instinktivno kupujejo in zelo hitro zavržejo med odpadke. V preteklosti smo v sklopu projektov že poskrbeli za odpadno elektroniko z mrežo uličnih zbiralnikov, sedaj v sklopu novega projekta pa želimo zajeti tudi druge elemente krožnega gospodarstva. Veseli smo, da je bilo pri nas sicer tudi že prej nekaj infrastrukture za ponovno uporabo, ampak elektronika je vedno specifična zaradi tehnike in varnosti, zato smo sedaj postavili kotičke, ki so namenjeni prav še delujočim aparatom. Ne samo količine e-odpadkov, tudi ozaveščenost ljudi se je pri nas v zadnjih letih dvignila, zato mislim, da bodo kotiček ljudje lepo sprejeli.«

 

Direktor Komunala Vrhnika Gregor Klemenčič: »Naša komunala je znana v slovenskem merilu po visokih deležih zbranih ločenih odpadkov, k čemur pa pripomorejo vsi deležniki, v prvi vrsti seveda vse tri občine. S podjetjem ZEOS lepo sodelujemo pri zbiranju e-odpadkov in po novem tudi pri zbiranju še delujoče e-opreme. Danes kotiček uradno predajamo v uporabo, sicer pa je delujoč že od junija letos, v tem času se je na njegovih policah zbralo že preko 120 različnih aparatov. Opazen je napredek iz meseca v mesec, saj je aparatov v njem vedno več, kar nas izredno veseli.«

 

Župan Občine Vrhnika Daniel Cukjati: »Vsaka dejavnost, ki pripomore, da občani ravnajo odgovorno oz. spodbuja različne generacije, da so čim bolj ozaveščene, je zelo dobrodošla. Tehnika se prej ali slej pokvari, a zakaj bi jo odvrgli sredi svoje življenjske dobe, ker jo mi več ne potrebujemo, če je še v funkciji. Kotiček zato zelo pozdravljam.«

 

 

Župan Občine Log – Dragomer Miran Stanovnik: »Vse se začne doma ali v vrtcu, torej pri naših koreninah, tudi pri nas doma so otroci tisti, ki najbolj spodbujajo te vsebine. Vesel sem kotička in upam, da se bomo še kdaj srečevali na takih dogodkih, kjer bomo malo sami sebe in pa tudi druge ozaveščali o tej problematiki.«

 

Kaj se zbira v kotičkih in kaj se zgodi z zbrano opremo

V kotičkih se zbira aparate, ki so delujoči in primerni za ponovno uporabo: belo tehniko – pralne stroje, hladilnike, pečice, male gospodinjske aparate, zabavno elektroniko – radie, zvočnike, LCD televizije in monitorje, svetila, računalniško opremo ter orodje za dom in vrt; skratka vse naprave, ki delujejo na elektriko ali baterije.

 

Predstavitveni VIDEO: Kotiček za ponovno uporabo skozi oči dveh zakoncev

 

Vse zbrane aparate na tem zbirnem centru bodo pregledali v DEPO-ju Vrhnika v procesu ponovne uporabe in jih predali nazaj v uporabo. Vse primerne aparate boste lahko med drugim našli tudi v spletni trgovini na spletni strani www.zeos.si.

 

Kotičkov je po Sloveniji sedaj postavljenih sicer že 64, s postavitvijo pa družba še ni zaključila. Tudi vse njihove lokacije lahko najdete na spletnem zemljevidu na www.zeos.si.

 

Akcija zbiranja še delujočih aparatov v začetku novembra

Med 1. in 14. novembrom 2022 poteka na Zbirnem centru Vrhnika zbiralna akcija še delujočih aparatov. Prvih 100, ki bodo v kotiček za ponovno uporabo v času uradnega delavnika prinesli vsaj en še delujoči aparat, bo nagrajenih.

Vabljeni vsi občanke in občani, da v naslednjih tednih sodelujete v zbiralni akciji oz. tudi po njej prinesete svoj še delujoči aparat v kotiček na Zbirni center Vrhnika ter poskrbite, da bo dobil novega lastnika.

 

Dodatne informacije: Urša Dolinšek / T: 01 235 52 55 / E: urska.dolinsek@zeos.si / W: krozno.zeos.si

 

Organizatorji

Kotiček in akcija se izvajajo v sklopu projekta Life Spodbujamo e-krožno pod sloganom #Še sem uporaben! v organizaciji družbe ZEOS, d.o.o. s projektnima partnerjema Zbornico komunalnega gospodarstva pri GZS in podjetjem TSD, d.o.o. ter lokalnim partnerjem Javno podjetje Komunalno podjetje Vrhnika, d.o.o.. Projekt je sofinanciran s strani Ministrstva za okolje in prostor RS ter Evropske komisije.

 

Koticek za ponovno uporabo v Vrhniki

Koticek za ponovno uporabo v Vrhniki
Koticek za ponovno uporabo v Vrhniki

 

TSD d.o.o.

Tel : 031 689 261 – Jani

Zbirni center :  Tržaška cesta 39, 2000 Maribor

Povezava do Google zemljevida : lokacija

Mail : jani@tsd-odpadki.si

Lahko se tudi dogovorimo, da pridemo do vas.

Spletna stran : tsd-odpadki.si

Naš slogan :

Vaše smeti – z nami,
za čisto okolje!

Rate this post