Svetovni dan Zemlje

Svetovni dan Zemlje

Svetovni dan Zemlje,  ki se praznuje 22. aprila, ko se odvijajo dogodki za osveščanje glede varovanja okolja na Zemlji. Prvi Dan Zemlje je bil 22. aprila 1970 in ga zdaj koordinira globalna mreža Dneva Zemlje. Dogodek vsakoletno praznujejo v več kot 192 državah.

Več na : https://sl.wikipedia.org/

Svetovni dan Zemlje

Svetovni dan Zemlje
Svetovni dan Zemlje

Leta 1969 je na Unescovi konferenci v San Franciscu, mirovni aktivist John McConnell predlagal dan spomina na Zemljo, ki bi se praznoval na prvi pomladni dan 21. marca 1970. Ta dan je bil kasneje potrdil Generalni sekretar OZN U Thant. Mesec dni kasneje je ameriški senator Gaylord Nelson proglasil Dan Zemlje na 22. april 1970. Nelson je bil kasneje odlikovan s predsedniško medaljo za svobodo. 22. aprila so dogodek praznovali večinoma po Združenih državah, dokler ni Denis Hayes leta 1990 dogodek razširil na globalno raven v 141 državah. Veliko skupnosti praznuje Dan Zemlje ves teden, ko se vrstijo dogodki, povezani z varovanjem okolja.

Generalna skupščina Združenih narodov je leta 2009 na predlog bolivijske vlade 22. april razglasila za mednarodni dan matere Zemlje.[3]

Vsako leto se tema spreminja in prilagaja trenutnim spremembam in težavam z okoljem.

 

Geslo letošnjega dneva Zemlje: Investirajmo v naš planet

V 2020 smo v Sloveniji z okoljskimi davki zbrali 1,3 milijarde EUR ali za 2,6 % več kot leta 2011, za varstvo okolja smo namenili 412 milijonov EUR (46 % več). Emisije toplogrednih plinov so v tem času upadle, povečuje pa se število vozil na elektriko ter količina ločeno zbranih komunalnih odpadkov.

Vir : Statistični urad Republike Slovenije : https://www.stat.si/

 

Če potrebujete našo pomoč – pokličite nas

Pokliči nas : 031 689 261 – Jani

Pogovorili in dogovorili se bomo.

Poskrbeli bomo za vse. Vso celoto bomo reciklirali tako, kot zahtevajo najstrožji okoljsko-varstveni predpisi.

Na nas se lahko zanesete, saj delamo kvalitetno ter cenovno ugodno.

 

TSD d.o.o.
Maribor

Tel : 031 689 261 – Jani

Vaše smeti – z nami,
za čisto okolje!

 

Mogoče vas zanima tudi :

 

 

 

Rate this post