Ponovno uporabi in pokazi

Ponovno uporabi in pokaži

Ponovno uporabi in pokaži. le tako bomo zmanjšali količino odpadkov ter pri tem prihranili in dokazali, da nam je mar za okolje in da za okolje je potrebno skrbeti.

 

Ponovno uporabi in pokaži

Po zadnji raziskavi Eurostata je v letu 2017 v Evropski uniji v povprečju nastalo 487 kg odpadkov na osebo, v Sloveniji zgolj 10 kg manj, številka pa se rahlo povečuje že od leta 2013 dalje.

Mi smo tisti, ki lahko spremenimo svet na bolje, včasih potrebujemo le kakšno spodbudo ali idejo. V sklopu Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov 2019 je nastal uporaben priročnik Ponovno uporabi in ponosno pokaži, v katerem najdete nekaj nasvetov in preprostih napotkov, s katerimi lahko vsak izmed nas postane odgovornejši in bolj razmišljujoč potrošnik.

V priročniku “Ponovno uporabi in ponosno pokaži” boste našli :

  • Trike in zvijače, kako predelati embalažo, ki nam običajno ostaja v kuhinji in kopalnici, in načine, kako jo ponovno uporabiti;
    Nasvete, kje kupovati brez embalaže;
  • Kam po pomoč, če se vam pokvari pralni ali pomivalni stroj ali katera druga naprava;
  • Seznam dogodkov in trgovin, kjer lahko tekstil in oblačila izmenjate ali kupite iz druge roke;
  • Predloge, kako predelati pohištvo, ki ste se ga naveličali;
  • Kam oddati rabljeno pohištvo in druge koristne nasvete.
Ponovno uporabi in pokaži
Ponovno uporabi in pokaži

 

Naj odvečne stvari ne končajo med odpadki

Tukaj je nekaj nasvetov, kam s stvarmi, ki jih ne potrebujete več :

Premajhna oblačila, smuči in električni mešalnik, ki ga niste uporabljali že leta. Tetina posteljnina, stare značke, škatla neuporabljenih kopalniških ploščic. Pasji povodec, deset let staro kolo, kuhinjski stoli, stari izvodi Cicibana … Za vas so te stvari brez vrednosti in bi jih brez težav lahko odložili med odpadke. Kaj pa, če jih nekdo potrebuje in bi jih lahko koristno uporabil?

1. Bolšji sejem, oglasniki, sejem starin in podarjanje
Ljudje potrebujejo ali si želijo vse mogoče – od orodja in volne do rastlin ali lopate. Vse to lahko za kak evro prodate na lokalnem bolšjem sejmu, seveda pa lahko za vas odvečne stvari na ogled postavite in prodate tudi s pomočjo spletnih oglasnikov. Če imate starine, jih lahko ponudite obiskovalcem sejmov starin, ki so v mestih pogosti ob vikendih, ali pa jih ocenite v najbližji starinarnici. Vzmetnico, štedilnik, še zapakiran laminat ali zbirko starih revij lahko kadarkoli podarite, svoje daritvene ponudbe pa lahko posredujete tudi na radijske postaje in v uredništva mnogih revij in časopisov.

2. Posredovalnica rabljenih predmetov
Posredovalnice rabljenih predmetov z veseljem sprejemajo predmete, ki so pri vas že odslužili svoj namen. Predmete s prodajo po nizkih, simbolnih cenah vključijo v ponoven obtok.

3. Dobrodelne organizacije, materinski domovi, varne hiše in zavetišča za brezdomce ter zavetišča za živali
Rabljena oblačila, obutev, posteljnina, kuhinjska posoda in otroška oprema ter igrače so dobrodošla pomoč številnim ustanovam. Ker v le-teh včasih nimajo prostora za shranjevanje, prav tako pa je tudi škoda, da bi stvari stale, medtem ko bi jih nekje drugje zares potrebovali, je morda še najbolje, da najprej pokličete v posamezno ustanovo in se dogovorite za prevzem. Informacije o materinskih domovih in varnih hišah ter zavetiščih in dnevnih centrih za brezdomce dobite na vsakem Centru za socialno delo. V zavetiščih za živali z veseljem sprejmejo odeje in brisače ter povodce, ovratnice, hrano in igrače. Za prevzem se predhodno dogovorite z osebjem v zavetišču.

4. Centri ponovne uporabe
Uporabne predmete, ki jih ne potrebujete več, pohištvo, opremo za dom, računalniško opremo, gospodinjske aparate, igrače, športno in otroško opremo, knjige lahko predate lokalnim centrom ponovne uporabe. V njih ponujajo in odvzemajo skoraj vse, kar najdete tudi na bolšjih sejmih in v starinarnicah. Naprodaj so tudi predmeti, ki so jim vešče roke mojstrov in umetnikov spremenile namembnost – na primer omarica za čevlje, ki je bila v prejšnjem življenju igralni avtomat. V centrih ponovne uporabe stari, odvečni ali poškodovani predmeti zaživijo novo življenje in za simbolično ceno razveselijo nove lastnike. Za podatke o najbližjem centru ponovne uporabe v vašem lokalnem okolju kontaktirajte vaše komunalno podjetje.

 

Več na : https://sbd.gzs.si/

 

Imate odpadek, katerega je treba strogo sortirati?

Pokliči nas : 031 689 261 – Jani

Dogovorili se bomo.

Poskrbeli bomo za vse. Vso celoto bomo reciklirali tako, kot zahtevajo najstrožji okoljsko-varstveni predpisi.

Na nas se lahko zanesete, saj delamo kvalitetno ter zelo ugodno.

 

TSD d.o.o.

Tel : 031 689 261 – Jani

Vaše smeti – z nami,
za čisto okolje!

 

Hvala, da za okolje skrbite tudi Vi!

 

Vas mogoče zanima :

 

Ponovno uporabi in pokaži

5/5 - (1 vote)